Haber 16

NATO sözcüsünden Türkiye itirafı!

NATO Sözcüsü James Appathurai, Türkiye’nin oynadığı rolle ilgili önemli bir açıklamada bulundu.

NATO sözcüsünden Türkiye itirafı!
  • Gündem / Son Dakika
  • 26 Ocak 2010
  • NATO sözcüsünden Türkiye itirafı! için yorumlar kapalı
  • 277 KEZ OKUNDU

 

NATO Sözcüsü James Appathurai, Afganistan’da hiçbir ülkenin Türkiye’nin rolünü oynamasının mümkün olmadığını söyledi.

NATO’nun kamu diplomasisi çalışmaları kapsamında Brüksel’de bir grup Türk gazeteciyle bir araya gelen Appathurai, 28 Ocak Perşembe günü Londra’da yapılacak Afganistan ve bugün İstanbul’da düzenlenen Afganistan’a komşu ülkeler toplantılarına büyük önem verdiklerini kaydetti.

Appathurai, İstanbul ve Londra toplantılarının 4-5 Şubatta İstanbul’da yapılacak NATO gayri resmi savunma bakanları toplantısı öncesinde önemli bir platform teşkil edeceğini belirterek, ”İstanbul’da bakanlar ilk gün hangi konuların öncelikli olduğunu ve bunların ne şekilde finanse edileceğini ele alacaklar, ikinci gün de klasik savunma bakanları toplantısı yapılacak. Afganistan dışındaki operasyonlar ile korsanlarla mücadele gibi konular görüşülecek. İstanbul’un çok yararlı toplantılara ev sahipliği yapacağına inanıyoruz” dedi.

İstanbul’un bugün ev sahipliği yaptığı toplantıyı da çok önemsediklerini ifade eden Appathurai, coğrafi ve kültürel yakınlığın ve NATO’daki konumunun Türkiye’yi Afganistan konusunda ön plana çıkardığını vurgulayarak, ”Afganistan’da hiçbir ülke Türkiye’nin oynadığı rolü oynayamaz” diye konuştu.

Appathurai, Afganistan’da dönüşüm sürecinin 2010 yılı içinde hız kazanacağını, Afgan polis ve askerinin eğitimden geçirileceğini, ülke güvenliğinin bölge bölge ele alınacağı bir ‘yol haritası’ oluşturulacağını ifade ederek, böylece Afgan halkının kendi güvenliğine katkısının artırılmış olacağını söyledi.

”Hükümete yüzde 70’e yakın bir destek var. Bizce askeri ve siyasi koşullar da dönüşüme hız vermek için son derece uygun” diyen Appathurai, ülkenin geleceğine yönelik askeri ve sivil çalışmalara yönelik bir soruya şu yanıtı verdi:

”Afganistan’da askeri operasyon NATO için doğru yönde ilerliyor. Afgan hükümetinin bu sürece liderlik etmesi önemli. Afganistan’ın sorunlarını sadece Afganistan sınırları içerisinde çözmemiz mümkün değil. Tek amacımız, Taliban’ın yenilmesi ve son Taliban militanına kadar tüm Taliban yanlılarının bertaraf edilmesinden ziyade, Afganistan’ın, uluslararası topluma sorun olmayacak şekilde kendini yönetebilmesini sağlamaktır.

Biz Afganistan’ı terörizm için konuksever olmayan bir ortam haline getirmeyi hedefliyoruz. Afganistan’da sivil yardımlaşmanın güçlendirilmesi gerekiyor. Afganistan için hedef, bu ülkenin bizim için tehdit olmasını önlemek, Afganları terörizme destek verir durumdan çıkarmak. Bu amaçla Afganistan’da polis ve askerin Taliban’la mücadele edebilecek güce getirilmesi önemli.”

Türkiye’nin NATO içinde önemli görevler üstlendiğini ve üstlenmeye de devam edeceğini ifade eden Appathurai, NATO üyesi olan ancak AB üyesi olmayan Türkiye’nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) konusunda bazı sıkıntılar yaşadığının hatırlatılması üzerine de bu konunun Türkiye’nin sorunu olmadığını, burada ”kurumlar arası bir sorun olduğunu” söyledi.

Appathurai, ”Yeterli bir iletişim yoksa bu kurumlar arasında bir sorundur. Biz kurumlar arasında işbirliğinin güçlendiğini görmek istiyoruz. Genel Sekreterimiz de bu konuda bir çözüm bulmak için çalışıyor” diye konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ