Haber 16

Türkiye dediğini yaptı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız sözünden dönmedi. Geçtiğimiz günlerde Rusya’dan ithal….

Türkiye dediğini yaptı
  • Gündem / Son Dakika
  • 01 Ekim 2011
  • Türkiye dediğini yaptı için yorumlar kapalı
  • 226 KEZ OKUNDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız sözünden dönmedi. Geçtiğimiz günlerde Rusya’dan ithal edilen doğalgaz konusunda indirim talebinde bulunulduğunu ve bunun gerçekleştirilmemesi durumunda kontratın sonlandılacağını açıklayan Yıldız dediğini yaptı


Enerji Bakanı Taner Yıldız Rusya ile anlaşmanın bittiğini açıkladı. Yıldız; ”Doğalgazda indirim yapmadılar, anlaşmayı bitirdik” dedi


Yıldız, TBMM’de gazetecilerin doğalgaz zammına ilişkin sorularını yanıtladı.


”Rusya ile ilgili açıklamasının” hatırlatılması üzerine Yıldız, Rusya’dan alınan ve Trakya’dan gelen ”Batı Hattı” olarak isimlendirilen kontratın, dün Botaş’ın yazdığı yazıyla ”istenilen indirim oranlarının oluşmaması” nedeniyle sonlandırılması iradesinin ortaya konulduğunu açıkladı. Yıldız, şöyle devam etti:


”Çokça soruluyor; ‘Rusya ile ilişkilerde sorun doğurur mu’ diye. Rusya bizim stratejik işbirliği yaptığımız son derece önemli, bir kaç kontrata dayanarak ilişkilerimizin bozulamayacağı kadar sağlam ve güçlü ilişkilerimizin olduğu bir ülkedir. O yüzden bu tür kontratların sonlandırılmış olması gaz girişinin sonlandırılmış olması anlamını taşımıyor.”


”Bildiğiniz gibi doğalgazı Botaş almaz ama özel sektör kontratlarıyla alınır. 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu’nun getirdiği bir hüküm vardır; yüzde 20’lere kadar kamunun hissesi düşecektir burada. Bu daha rekabetçi, daha kaliteli ve daha fiyatı uygun bir vatandaşımıza, sanayicimize doğalgaz girişi anlamına gelmektedir. Ben inanıyorum ki ocak ayına kadar kamudan akışı devam edecek olan doğalgazın bu 3 aylık süre içinde özel sektörle yapılacak kontratlarla beraber Gazprom firmasının mutlaka bu boru hattının yine doğalgazsız kalmayarak yine akışına devam edeceği yönündedir. Bizim ister Güney Akımla alakalı işlerde, ister diğer konularda olsun işbirliğimiz tam anlamıyla devam ediyor Rusya ile ve daha da güçlenerek devam edecektir.”


KONTRAT DEVİRLERİ


Özel sektör ile kamu arasındaki bu tür kontrat devirlerinin olmasının zaten Kanunun getirdiği bir sonuç olduğunu hatırlatan Yıldız, şunları söyledi:


”O yüzden bu konuda biz vatandaşlarımız adına daima maliyetini düşürmeye çalıştığımız doğalgaz fiyatlarını, Rusya’dan talep ettik. İstediğimiz oranlara düşemediler, bunu da saygıyla karşılıyoruz. O yüzden özel sektörün pazarlık yapacağı bir ortam oluşsun da istedik. Bize, Güney Akımla ilgili olarak da çokça soru soruluyor. Güney Akımda istemiş olduğumuz evrakların, bunların içerisinde ÇED raporunun, güzergahın, ileri mühendislik çalışmalarının tamamlanması halinde Rusya’nın bizden talep ettiği Güney Akım doğalgaz boru hattının inşaat izniyle ilgili irademiz tamdır, bu konuda herhangi bir gerilim söz konusu değildir. İlişkilerimiz daha da güçlenerek devam edecek.”


Yıldız, son 3 ayda özellikle dolar artışının, maliyeti etkileyen önemli unsurdan birisi olduğunu belirterek, ” doğalgazda petrole endeksli hampetrol fiyatlarının artmış olmasının” maliyeti etkilediğini söyledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ