Haber 16

Ücretsiz cami restore eden Ermeni Mimar

Cemevi, kilise, camii ve Ermeni Patrikhanesi restorasyonu.. Bunlar tek bir mimarın elinden çıktı: Kevork Özkaragöz.

Ücretsiz cami restore eden Ermeni Mimar

Kevork Özkaragöz dini mabetlerin  gizli kahramanı… Malatya’da doğan ve 6 yaşında İstanbul’a göç eden  Özkaragöz maddi karşılık beklemeden camii, cemevi ve kilise gibi  yapıları projelendirip inşa ediyor.


HİÇBİR PROJEDEN PARA ALMADI


Tamamladığı yapıların cemaatleri  arasına karışmaktan mutluluk duyan Özkaragöz son olarak Balıkesir  Gönen’de Plevne Camii’ni inşa etti. Akşam gazetesinden Alaz Kuseyri’nin haberine göre; bu yapıları  çalıştığı belediyelerle ortak inşa eden eden Özkaragöz Gönen’in belediye  başkanı Hüseyin Yakar’ın teklifiyle projeye başladı. Özkaragöz’e göre  “Ermeni bir mimara camii projesi çizdirmek büyük cesaret örneğiydi”. 1960’larda yapılmış Plevne Camii’nin yanına yeni bir camii yapılmasını  ve eskisinin yıkılarak yerine sosyal tesis inşa edilmesinin ilk adımı  olan proje çizimi bölge sakinlerinin beğenisini kazandı. Dernek kuruldu  ve toplanan bağışlarla proje hayata geçirildi.


OKMEYDANI’NDA CEMEVİ PROJESİ


İki hafta  önce Balıkesir, Gönen, Bandırma müftüleri, belediye başkanı ve Gönen  kaymakamının katıldığı törenle camii açıldı. Camiide kılınan Cuma  namazına katılanlar arasında Özkaragöz de vardı. 1994’te İstanbul  Okmeydanı’nda yine bedelsiz bir şekilde Cemevi projesini hayata geçiren  Özkaragöz 2000’de Ermeni Patrikhanesi’nin restorasyonunu yaptı, 2010’da  İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’yla birlikte Kumkapı’da bulunan  Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nin Patrik Mesrop Mutafyan Kültür  Merkezi’ne çevrilmesini sağladı.


İLK DEFA CUMA NAMAZINA KATILDI


Özkaragöz bu projelerin ardından şu ifadeleri kullandı: Hıristiyanım  ve kiliseye gidiyorum. Fakat her dini, toplumu anlamaya çalışırım.  Projeleri geliştirirken de bu anlayışla çalışıyorum. Gönen’de  ilk defa Cuma namazına katıldım. Cemevi’ni de yapınca Dede Postu’nda  oturma şansım oldu. Böyle şeylerden asla rahatsızlık duymam. Ben Malatyalı olsam da 7 yıldır Gönen’de iş yapıyorum ve sokakta artık  hemşehrim olarak gördüğüm insanlarla hiç yabancılık çekmeden  dolaşıyorum. Siyasetçilerden, vatandaşlardan sıcak bir ilgi görüyorum.


SELÇUKLU ESİNTİSİ


Gönen Kaymakamı Hüseyin Parlak,  Selçuklu mimarisini yaşatan Kevork Özkaragöz’ü Plevne Camii sebebiyle  kutladı. Aynı anda 1500 kişinin ibadetini yapabileceği yapı Gönen’in  üçüncü büyük camii oldu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ