Haber 16

Van Akdamar Ayini yapıldı!

Akdamar’da 95 yıl aradan sonra yapılacak ayin için Van’a gelen Hristiyan konuklar, teknelerle adaya taşınmaya başladı.

Van Akdamar Ayini yapıldı!

95 yıl aradan sonra ilk kez Akdamar Surp Haç Kilisesi’nde yapılacak ayin için Van’a gelen Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan ile iki rahip, İl Müftüsü Nimetullah Arvas ile görüştü.

Akdamar Kilisesi’nde yapılacak ayin nedeniyle Van’a gelen Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan ile iki rahip, İl Müftüsü Nimetullah Arvas’ı makamında ziyaret etti.

Ateşyan’ı makamında kırmızı gülle karşılayan Müftü Arvas, Van’a özgü semaver hediye etti. Ateşyan ise Müftü Arvas’a, ‘Osmanlı Sağlık Hizmetlerinde Ermeniler’ adlı kitap verdi. Ateşyan, 95 yıl aradan sonra ilk kez Akdamar Surp Haç Kilisesi’nde ayin gerçekleştirileceğini anımsatarak, Ermeni tarihi için önemli olan kilisenin, siyasi açıdan da büyük anlam taşıdığını belirtti. Yapının, Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından 921 yılında inşa edildikten sonra siyasi anlamda hizmet verdiğini, daha sonraları da katolikosluk olarak kullanıldığını anlatan Ateşyan, kilisedeki çanın susmasıyla 1915 yılından sonra hayal olan bir rüyanın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Van Valisi Münir Karaloğlu ile Türkiye devletinin nazik davranışı ve hoşgörüsüyle gerçeğe dönüşeceğini söyledi. Müftü Arvas’ı bugün yapılacak ayine davet eden Ateşyan, ‘Bu ayinde tüm kardeşlerimizi, sizleri de aramızda görmek istiyoruz. Çünkü ibadethaneler sadece bir dine mensup değildir. Tanrı’ya inanan herkes için geçerli bir mekandır. Biz Tanrı’ya duamızı ederken, Van şehrinin değerli müftüsü olarak sizlerin de duasının bizim duamıza katılmasını istiyoruz’ dedi.

BATI TRAKYA’DA DA OLSUN

İnsanlar için dinin önemli olduğuna dikkati çeken Arvas, şunları kaydetti:
‘Bütün dünyada din özgürlüğü çok önemlidir. Tabii aynı şekilde Avrupa’da ve Batı Trakya’daki kardeşlerimizin de dinlerini özgürce yaşayabilmeleri, ifade edebilmeleri, ibadethane yapabilmeleri önemlidir. İnşallah bütün dünyada barış, kardeşlik, huzur olur. Dualarımız bu yöndedir.’

AKDAMAR’A TEKNELERLE AKIN

Akdamar Kilisesi’nde 95 yıl aradan sonra yapılacak ayin için Van’a gelen Hristiyan konuklar, teknelerle adaya taşınmaya başladı.

Sabah 07.30 sıralarında Van merkeze 45 kilometre uzaklıkta bulunan Gevaş ilçesindeki Akdamar İskelesi’ne gelmeye başlayan, aralarında Türkiye Ermeni Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan’ın da bulunduğu din adamları ile konuklar, teknelere alındı.

20 dakikalık tekne yolculuğunun ardından adaya ulaşan konuklar, ayin için hazırlıklara başladı. Ayin dolayısıyla Van Emniyet Müdürlüğü adada sivil giyimli 50 polis görevlendirdi. İskele çevresinde ise 500 polis görev aldı. Emniyet Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren dedektör köpeği ”Lady” ise iskele ve adada bomba aradı.

Jandarma Komutanlığı ile Sivil Savunma Müdürlüğüne ait botlar ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nden 7’si uzman 30 sağlık görevlisi ayin dolayısıyla adada bulunduruluyor. Sağlık ekibinin yanı sıra Sağlık Müdürlüğüne ait hava ambulansı da adada bekletiliyor.

Saat 11.00’da başlayacak ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan yönetecek. Ayini ulusal ve yabancı medya kuruluşlarından yaklaşık 200 basın mensubu izleyecek. Ayin için gelecek konukların, iskelede bekleyen 17 tekne ile adaya ulaşımı sağlanacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ