Haber 16

Zeytin Çeşitleri Nelerdir?

Zeytin Çeşitleri Nelerdir?

Türkiye’de zeytin denince akla sık sık gelen Gemlik zeytini, Bursa zeytini dahil zeytin çeşitleri genel olarak 1-2,5 cm uzunluğunda ve etli bir yapıya sahip olmaktadır. Yüzlerce çeşidi olan zeytin; rengine, boyutuna, şekline, yetiştirildiği bölgenin toprağına, rüzgârına göre, salamura veya sele oluşuna göre pek çok etkenle değişiklik göstermektedir. Ve her bir etken de zeytinin tadında ve ondan elde edilen yağlarda kaliteyi etkilemektedir. En iyi zeytin markası ararken tüm bu farklı özellikler de doğru zeytinin bulunmasında etkili olmaktadır.

Zeytinin çokça çeşidi olsa da, yine de sofralarımızda kullandığımız zeytin olgunluk derecelerine göre gruplara ayrılabilir. Acı olan, yeşil sarı tonlarda renk barındıran, olgunlaşmamışken toplanan yeşil zeytin ilk grupta; kırmızı ve kahverengi tonlarında, olgunlaşmanın başında toplanan, pigmentasyondan yoksun olan eti ile yarı olgun zeytinler ikinci grupta yer almaktadır. Tamamen olgunlaştığında toplanan, mor, kahverengi, siyah renklere sahip olan, tuzlu suyla korunan siyah zeytin veya kara zeytin de üçüncü grupta yer almaktadır.

Zeytin Ağaçları Nelerdir?

Yavaş yavaş büyümesi ve bodurluğu nedeniyle zeytin ağaçları, kendileri ve ürünleri, zeytinyağı fiyatı yüksek olmaktadır. Emek isteyen, sabır isteyen zeytin ağaçları çok uzun yıllar ayakta kalabilmektedir. Sadece meyvesi için değil, yaprağı, ince odunu için de yetiştirilmektedir. Ahşabının kullanımı açısından mutfak eşyalarında, kaliteli mobilyalarda, dekoratif eşyalarda kendisine yer bulan bu değerli ağaç dünyada meyvesi en fazla tüketilen, dünya üzerinde en fazla dikime sahip olan bir ağaç çeşididir. Ağacın yaprağında bir takım yağlar bulunmakta, yaprak ve gövde kabuğu iştah açması, idrar söktürücülüğü gibi özellikleri ile bilinmektedir.

İspanya, İtalya, Fas gibi dünyanın en çok zeytin yetiştiren ülkeleri arasında yer alan Türkiye ağaç varlığı açısından da dünyada dördüncü sırada yer almaktadır. Türkiye’de ise zeytin ağaçlarının yüzde onuna sahip olan bölge Marmara Bölgesi’dir.

Bakım ve ilgi kesildiğinde küsebilen, meyve vermeyi kesen zeytin ağaçları, Yunan Mitolojisi’nde de çok özel bir yere sahiptir. Mitolojide zeytin ağacı Athena’nın insanlara, bereket ve barışın temsilcisi olarak bir armağanıdır. Aynı zamanda zeytine çok önem vermiş olan, fakiri zengini demeden sofrasından eksik etmeyen Romalılar da, zeytin ağacı için dayanıklılığından dolayı “Vivax Oliva” yani yedi canlı zeytin demiştir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ