Haber 16

Nefes Kokması (Ağız kokusu)

sigara kullanımı veya nefes kokusuna yolaçabilecek besinlerin alınması gibi görünürde bir sebep olmadığı halde devam eden ağız kokusu varsa

Nefes Kokması (Ağız kokusu)

nefes kokusuna başka belirtiler eşlik ediyorsa …

Nedir

Bazı hastalıklar spesifik nefes kokusuna sebep olabilirler.

Vücut solunum yoluyla fazla asetonu atarken meyvemsi bir koku ortaya çıkar. Bu yaşamı tehdit edici potansiyele sahip olabilen ketoasidoz için karakteristik bir bulgudur.

Özellikle barsak tıkanması durumunda uzamış kusmaya bağlı olarak nefes dışkı gibi kokabilir. Geçici olarak nazogastik tüp ( burun veya ağız yoluyla mideye sokulan bir tüptür ) takılmış kişilerde de bu tür bir koku ortaya çıkabilir.

Kronik böbrek yetersizliği olan insanlarda ise nefes amonyak gibi kokabilir.

Sık rastlanan nedenleri çiğ soğan , sarmısak yenmesi özellikle yüksek dozda vitamin alınması diş temizliğinin iyi yapılmaması sigara içilmesi diş çürükleri alkolizm sinüzit boğaz enfeksiyonu Sjögren sendromu jinjivit , jinjivostomatit gibi dişeti hastalıkları diş abseleri akciğer enfeksiyonu burunda yabancı cisimler ( özellikle çocuklarda ) ilaçlar hastalıklar akut böbrek yetersizliği barsak tıkanıklığı akut nekrotizan ülseratif jinjivit akut nekrotizan ülseratif mukozit bronşektazi diabetes mellitus ( şeker hastalığı ) kronik böbrek yetersizliği mide kanseri diabetik ketoasidoz akciğer abseleri hepatik ansefalopati yemek borusu kanseri gastrojejunokolik fistüller ( mide-ince barsak arasındaki geçitler ) periodontal hastalıklar farenjit Zenker divertikülü

NOT : Nefes kokmasının başka sebepleri de vardır. Bu liste hepsini içermemektedir. Sebepler hem kişinin yaşı , cinsiyeti hem de belirtinin özelliği , zamanı , kötüleştiren faktörler , iyileştiren faktörler ve beraberindeki şikayetler gibi spesifik karakterleriyle değişiklik gösterebilir.

İlk yaklaşım

diş temizliğine dikkat edilmelidir. Özellikle diş ipliği kullanılmalıdır.

taze maydanoz ve nane nefes kokusunun giderilmesinde sıklıkla etkili olabilmektedir.

sigara içilmemelidir.

altta yatan sebebe yönelik hazırlanan reçeteye uyulmalıdır.

Muayene sırasında sorulabilecek sorular

Tıbbi hikaye alınır ve fizik muayene yapılır.

Tıbbi hikaye soruları şunları içerebilir : özelliği meyvemsi veya tatlı bir koku mu ? amonyak veya idrar gibi mi kokuyor ? balık gibi mi kokuyor ? alkol gibi mi kokuyor ? dışkı gibi mi kokuyor ? kötüleştiren faktörler yakın bir zamanda sarmısak , baharatlı gıdalar veya koku yapıcı herhangi birşey yediniz mi ? vitamin kullanıyor musunuz ? sigara içiyor musunuz ? tıbbi hikaye yakın zamanda boğaz enfeksiyonu , sinüzit , diş absesi veya benzeri bir hastalık geçirdiniz mi ?

diğer ağız ve diş sağlığınıza dikkat ediyor musunuz ? dişlerinizi düzenli olarak fırçalıyor musunuz ? başka belirtiler var mı ?

Tanısal testler şunları içerebilir : endoskopi ( özofagogastroduodenoskopi ) karın filmi göğüs filmi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ