Haber 16

TOKİ’ye ‘konut yap petrol al’ teklifi

Venezuella ziyareti sonrası İstanbul’a dönüşünde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TOKİ’ye yapılan ‘konut karşılığı teklifle ilgili gelişmeleri gazetecilere anlattı.

TOKİ’ye ‘konut yap petrol al’ teklifi
  • Gündem / Son Dakika
  • 21 Ocak 2011
  • TOKİ’ye ‘konut yap petrol al’ teklifi için yorumlar kapalı
  • 286 KEZ OKUNDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Venezuela’nın konut karşılığı petrol teklifiyle ilgili olarak, ”TOKİ’den temsilci arkadaşımız bugün itibariyle bizzat sahayı da görerek onun üzerine teknik çalışmalarını, donelerini oluşturacak” dedi.


Yıldız, Azerbaycan’a seyahati öncesi İstanbul Atatürk Havalimanında yaptığı basın toplantısında, Venezuela ziyaretini son derece verimli tamamladıklarını söyledi.


Ziyaretlerinin üç temel hedefi olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, şöyle konuştu:


”Bunlardan bir tanesi, petrol ve doğalgazla alakalı dünyada ciddi bir rezervi bulunan ve şu anda son yapılan rezerv tespit çalışmalarıyla beraber dünyada birinci sıraya yerleşen Venezuela’da petrol geliştirme, arama ve üretim faaliyetleriyle alakalı ne yapabiliriz, konumuz buydu. Değerli meslektaşımla yaptığımız toplantılarda, hatta sahalara, rafine merkezlerine de giderek, Venezuela içerisinde hem uçakla hem helikopterle farklı sahaları gezerek ciddi bir tespit yaptık. Bize kendileri iki tane blok sahayı teklif ettiler. İster uluslararası konsorsiyumla beraber, istersek yalnız yapabilmek kaydıyla. Oranın petrol şirketi minimum yüzde 60 hisse alarak bu çalışmalara başlıyor. Onunla ortak yapılabilecek projeler. TPAO Genel Müdürümüzle birlikte çalışmaları yapacaklar, teknik değerlendirmelerde bulunacaklar. Türkiye’ye ucuz petrolün girebilme ihtimalleri ve kendi portföyünü geliştirme olasılıkları üzerinde duracaklar. İyi bir sonuç çıkacağı kanaatindeyim. Daha sonra teknik heyetler bir araya gelecekler.”


Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in görüşmelerinde, konut ihtiyaçlarının had safhada olduğunu ve bunu karşılayabilmek için Türkiye’deki gerek TOKİ’nin gerek kentsel dönüşümle alakalı çalışmaları ilgiyle izlediklerini belirttiğini söyleyen Yıldız, ”Bu modeli kendi ülkelerinde yine TOKİ vasıtasıyla uygulayıp uygulayamayacaklarını değerlendirdiler. Tabii ki TOKİ’den temsilci arkadaşımız bugün itibariyle bizzat sahayı da görerek onun üzerine teknik çalışmalarını, donelerini oluşturacak ve TOKİ Başkanımız ve ilgili arkadaşlarla bunu tekrar konuşacaklar. Tabii ki özel sektör, müteahhitler vasıtasıyla bu yapılmış olacak. Bunun üzerinde özellikle yurt dışında faaliyetlerde bulunan müteahhitlerimizin başarısı onların da bilgilerinde. Kaliteli hizmet sunduğumuza dair çok ciddi de veriler var ellerinde. ‘Bizler bu çalışmayı yapabiliriz’ dediler” ifadesini kullandı.


Bu çalışmayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a arz edeceklerini belirten Yıldız, bu donelerin değerlendirilmesinden sonra karar verileceğini kaydetti.


Aynı zamanda, TPAO alt kuruluşu olan TIPIC’in petrol ürünlerinin ticareti ile alakalı önemli angajmana girebileceğini söyleyen Yıldız, ”Gerek ham madde ile alakalı konularda gerek ürün konularında daha farklı çeşitlendirdiğimiz bir yapının Türkiye’de oluşmasını sağlamak istiyoruz” diye konuştu.


Venezuelalı yetkililerin, depolama tesislerine ihtiyaçları olduğunu söylediklerini anımsatan Yıldız, ”Akdeniz ve Karadeniz’deki kendi satışları için… Ülkemizde bu tür faaliyetleri yapabileceğimizi, beraberce değerlendirdik. Son derece faydalı bir görüşme oldu” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ